INTERVIEW DANIELLE BRAUN

DANIELLE BRAUN, KLOPT HET NOG?

“Organisaties die bezield zijn, staan in contact met mensen, dieren, de natuur, de aarde, met de omgeving. Zien we elkaar nog echt?  Dáár zijn ze mee bezig.”

Danielle Braun, corporate antropoloog, auteur, columnist en directeur van de Academie voor Organisatiecultuur.
Ze helpt organisatie om hun cultuur te ontwikkelen. Ze reist om best practices op te halen bij vreemde volkeren. Ze is spreekster, geeft cursussen, schrijft columns, ook voor radio en TV.
 
Ook in dit interview, tijdens de corona crisis, kijkt zij met een antropologische blik. Cultuur is tenslotte overal. Bezielde organisaties gaan er voor dat we mensen echt zien, de mens in de organisatie, de medewerkers, klanten, patiënten, burgers, leerlingen.
De Maori zeggen zo mooi: “I see you”. Zij groeten elkaar door hun voorhoofd, neus en kin tegen elkaar te leggen. Met het voorhoofd zeggen ze: “Ik deel mijn herinnering met jou.” Met de neus tegen elkaar: “Ik deel mijn levensadem met jou.” En met de kin: “Ik ben samen met jou een strijder in voor- en tegenspoed.”
 
Danielle is steeds meer gaan doen met Bio-entropology. Dit is een kruising tussen archeologie, biologie, neurologie en antropologie. Wie we waren als oermens en in feite nog zijn. Ze gelooft erin dat je organisaties zo moet inrichten dat je niet te ver afgaat van dat tribale oerbrein. Dan ben je automatisch verbonden met alles. Mensen zijn natuur en natuur zit in mensen.
 
Haar boodschap is: “Oordeel niet te snel. Blijf met elkaar praten. Blijf nieuwsgierig en voer het debat elegant.”