INTERVIEW CHRISTIAAN KUIPERS

CHRISTIAAN KUIPERS, KLOPT HET NOG?

“Zelf met de handen in de klei, schop in de grond. Zo ondervind je zelf wat er allemaal bij komt kijken.”

Christiaan Kuipers werkt bij Urgenda en houdt zich bezig met Circulaire Economie. Hij staat in de lijst van de Duurzame Jonge 100 en is daarnaast oprichter van Straatboer.

Hij is binnen Urgenda als projectleider vooral bezig met circulaire economie. Een heel mooi voorbeeld daarvan is het project Circulair Friesland wat daarna ook over is gegaan in Drenthe en Groningen.

‘Bij Urgenda creëren we beweging om sneller te verduurzamen. We realiseren voorbeeldprojecten in het land, van groot tot klein en we hopen dat er dan mensen en organisaties zijn die dit na-apen.’

Hij is blij met wat hij nu allemaal al ziet gebeuren en hoe snel dingen veranderen. Tien procent van de mensen biedt weerstand, die gelooft er niet in. Hier moeten we minder aandacht aan gaan besteden want de andere tachtig procent zorgt voor de versnelling. Meer aandacht geven aan het positieve, voorbeeldprojecten realiseren in het land, klein, groot, zodat andere organisaties en mensen dit voorbeeld kunnen volgen.

Voldoening haalt hij uit het daadwerkelijk concreet bezig zijn. Door zelf stenen uit de tuin te halen en daar groentes te laten groeien. Dit is uitdagender dan wat op papier staat. Zelf met de handen in de klei, schop in de grond. Zo ondervind je zelf wat er allemaal bij komt kijken. Dit heeft hem gebracht tot het oprichten van ‘Straatboer.’ Een grote valkuil die we nu hebben is dat de verbondenheid met de natuur heel ver weg is gezakt. Dat we ons niet realiseren hoe sterk die natuur kan zijn, maar ook hoeveel het ons geeft. Die bewustwording moeten we stimuleren. Vandaar dat we veel met groentes bezig zijn want daar pluk je ook letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

Men zegt weleens dat een kat negen levens heeft. Maar volgens mij hebben planten nog meer levens. Heel vaak lijkt een plant bijna dood te gaan maar door hem ergens anders neer te zetten of anders te behandelen gaat hij helemaal opleven. Dat is mooi aan de kracht van de natuur. Die wortels zitten erin en een plant is niet zomaar afgeschreven.